αξίζω Verb  [aksizo, aksizw]

  Verb
(38)
(9)
taugen (ugs.)
  Verb
(0)

Etymologie zu αξίζω

αξίζω mittelgriechisch ἀξίζω altgriechisch ἄξιος


GriechischDeutsch
Πήγα στην ασφαλιστική εταιρεία και εκεί μου είπαν ότι είμαι ογδόντα χρονών, δεν αξίζω τίποτα πλέον, δεν μπορώ να κερδίσω χρήματα, και συνεπώς δεν θα μου πληρώσουν τίποτα.Ich wandte mich an die Versicherung, wo mir gesagt wurde, ich sei schließlich 80 Jahre alt, ich würde nicht mehr zählen und könne nichts verdienen, weshalb man mir nichts zahle.

Übersetzung bestätigt


Griechische Synonyme
Noch keine Synonyme
Ähnliche Bedeutung
Noch keine Wörter mit ähnlicher Bedeutung
Ähnliche Wörter
Noch keine ähnlichen Wörter

Grammatik

Grammatik zu αξίζω

Aktiv
SingularPlural
I
N
D
I
K
A
T
I
V
Präs
enz
αξίζωαξίζουμε, αξίζομε
αξίζειςαξίζετε
αξίζειαξίζουν(ε)
Imper
fekt
άξιζααξίζαμε
άξιζεςαξίζατε
άξιζεάξιζαν, αξίζαν(ε)
Fut
ur
Verlaufs-
form
θα αξίζωθα αξίζουμε, θα αξίζομε
θα αξίζειςθα αξίζετε
θα αξίζειθα αξίζουν(ε)
SUB
JUNC
TIVE
Präs
enz
να αξίζωνα αξίζουμε, να αξίζομε
να αξίζειςνα αξίζετε
να αξίζεινα αξίζουν(ε)
Imper
ativ
Presάξιζεαξίζετε
Part
izip
PresαξίζονταςGriechische Definition zu αξίζω

αξίζω [aksízo] .1α : 1. έχω θετικές ιδιότητες, γνώσεις ή προτερήματα, έτσι ώστε να διακρίνομαι, να έχω την εκτίμηση των άλλων· έχω αξία: Είναι άνθρωπος που αξίζει. Aυτός ο δικηγόρος δεν αξίζει (τίποτε), είναι ανίκανος. Θα σου δείξω τι αξίζω. || είμαι άξιος για κτ.: Aξίζει την αγάπη μας. Aξίζαμε καλύτερη τύχη. α2. μου αξίζει κτ., είμαι άξιος για κτ., είμαι κατάλληλος, συγκεντρώνω τα προσόντα ή τις προϋποθέσεις για κτ.: Δεν του αξίζει το αξίωμα που κατέχει. Tου αξίζει ο έπαινος / κάθε συμπαράσταση. || μου ταιριάζει, μου πρέπει: Tου αξίζει η τιμωρία. Δεν του άξιζε τέτοια δυστυχία. Tου άξιζε αυτό που έπαθε, καλά να πάθει. β. για κτ. που χάρη στις ιδιότητές του ή στην ποιότητά του είναι χρήσιμο και κατάλληλο για κτ.: Aυτό το αυτοκίνητο το διαφημίζουν για πολύ καλό, στην πραγματικότητα όμως δεν αξίζει. Πολύ ωραίο σπίτι, αξίζει τα λεφτά που έδωσες. Διάβασα ένα βιβλίο που αξίζει. Δεν άξιζε τίποτα το καρπούζι που αγόρασες. Δε βρήκα στην αγορά κάτι που να αξίζει. || (απρόσ.) πρέπει: Aξίζει να πάρει άριστα, γιατί είναι πολύ καλός. Aξίζει να τον γνωρίσεις. Δεν αξίζει να ασχολείσαι με τέτοια πράγματα / να το συζητούμε. Aξίζει να σημειωθεί / να αναφέρουμε ότι… (έκφρ.) αξίζει τον κόπο, (σε προσ. και σε απρόσ. σύντ.) για κτ. αξιόλογο ή χρήσιμο, για το οποίο πρέπει να διαθέσει κανείς δυνάμεις ή οτιδήποτε άλλο: Άξιζε τον κόπο το ταξίδι που κάναμε. Δεν αξίζει τον κόπο να στενοχωριέσαι για κάτι που διορθώνεται. [...]

http://www.greek-language.gr

Griechisch lernen mit Greeklex


Verbkonjugation

Auf Greeklex.net findest du Konjugationen für über 800 griechische Verben. Öffne die Detailsicht für ein Wort und gehe zu Grammatik.

Rechtschreibprüfung

Mit dem Griechisch Rechtschreibprüfer kannst du einen griechischen Text auf Fehler untersuchen und die Korrekturen vorschlagen lassen.

Vorleser und Lautschrift

Lerne die griechische Schrift und die griechische Aussprache beliebiger Wörter mit dem Vorleser und dem Lautschrift-Tool.

Vokabeltrainer

Erweitere deine Wortschatz mit dem Vokabeltrainer. Füge eine Übersetzung deiner Vokabelliste hinzu um sie später zu üben.


Feedback